Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) este o instituție publică de interes național care gestionează și administrează sistemul de asigurări sociale de sănătate în România. Instituția joacă un rol cheie în accesul public la sistemul sanitar, una dintre atribuțiile principale fiind stabilirea contractuluicadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, după consultarea cu toți actorii naționali relevanți.
De aici reiese importanța acestei instituții - dacă o persoană este asigurată sau nu, dacă poate beneficia de consiliere psihologică decontată din asigurările sociale sau în ce context, cum este finanțat spitalul în care accesează servicii psihiatrice, care sunt procedurile de decontare ale acestor servicii, dacă persoana are dreptul la tratament gratuit sau chiar și ce furnizor de servicii îi poate oferi acest tratament - toate aceste aspecte sunt impactate de hotărârile CNAS.
În subordinea CNAS se află și Casele de Asigurări de Sănătate Județene și cea a Municipiului București (CJAS-uri, respectiv CASMB), Casa Asigurărilor de Sănătate a Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului (CASMTCT), cât şi Casa Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autorităţii Judecătoreşti (CASAOPSNAJ). Toate au personalitate juridică și bugete proprii, însă activitatea lor este subordonată CNAS.