Despre sănătatea mintală
Ce este sănătatea mintală?
Sănătatea mintală cuprinde bunăstarea noastră emoțională, psihologică și socială. Ne afectează modul în care gândim, cum ne simțim și cum acționăm. Contribuie și la modul în care gestionăm stresul, influențează relaționarea noastră cu ceilalți și luarea unor decizii sănătoase. Sănătatea mintală este importantă în fiecare etapă a vieții, din copilărie până în adolescență și din adolescență până în viața de adult.
Chiar dacă termenii sunt folosiți deseori alternativ, o sănătate mintală deteriorată și o boală mintală nu înseamnă același lucru. O persoană poate avea sănătatea mintală deteriorată și să nu primească un diagnostic de boală mintală. Totodată, o persoană diagnosticată cu o boală mintală poate avea perioade de bunăstare fizică, psihică și socială.
Care este importanța sănătății mintale în cadrul sănătății generale?
Sănătatea mintală și sănătatea fizică sunt componente cu importanță egală în starea generală de sănătate. De exemplu, depresia crește riscul pentru multe tipuri de probleme de sănătate fizică, mai ales riscul de afecțiuni cronice precum diabetul, bolile de inimă și infarctul. În mod similar, prezența unei boli cronice poate crește la rândul ei riscul de boală mintală.
Se poate schimba sănătatea mintală odată cu trecerea timpului?
Da, este important de reținut că sănătatea mintală a unei persoane se poate schimba pe măsură ce trece timpul și schimbarea depinde de mai mulți factori. Sănătatea mintală a unei persoane poate fi afectată atunci când cerințele cu care aceasta se confruntă îi depășesc resursele și abilitățile de adaptare. De exemplu, dacă cineva muncește până la ore târzii, dacă îngrijește o rudă sau dacă are dificultăți financiare, sănătatea mintală i se poate deteriora.