Cum poate fi îmbunătățită sănătatea mintală
Există multe lucruri pe care le poți face în mod diferit pentru a-ți îmbunătăți sănătatea mintală, inclusiv:
Să păstrezi o atitudine pozitivă. Este important să încerci să ai o perspectivă pozitivă; unele modalități de a face asta pot fi:
Găsirea echilibrului între emoțiile pozitive și cele negative. A rămâne optimist nu înseamnă că nu simți niciodată emoții negative, cum ar fi tristețea sau furia. Trebuie să le simți pentru a putea trece prin situații dificile. Ele te pot ajuta să răspunzi corespunzător la o problemă. Dar nu vrei ca acele emoții să preia complet controlul. De exemplu, nu este util să te gândești în continuare la lucruri rele care s-au întâmplat în trecut sau să te îngrijorezi excesiv pentru viitor.
Încearcă să-ți menții cât mai mult emoțiile pozitive atunci când le ai
Ia o pauză de la informațiile negative. Decide pentru tine când să nu mai vizionezi sau să citești știrile. Folosește rețelele sociale pentru a solicita sprijin și pentru a te simți conectat cu ceilalți, dar ai și grijă. Nu te lăsa influențat de zvonuri, nu intra în conflicte și nu-ți compara viața cu ceilalți.
Să practici recunoștința, adică să fii recunoscător pentru lucrurile bune din viața ta. Este util să faci asta în fiecare zi, fie gândindu-te la lucrurile pentru care ești recunoscător, fie notând într-un jurnal. Acestea pot fi lucruri mari, cum ar fi sprijinul pe care îl ai din partea celor dragi, sau lucruri mărunte, cum ar fi că te bucuri de o masă bună. Este important să acorzi un moment dedicat pentru a te bucura că ai avut o experiență pozitivă. Practicarea recunoștinței te poate ajuta să-ți vezi viața altfel. De exemplu, atunci când ești stresat, s-ar putea să nu observi că există și momente în care ai emoții pozitive. Recunoștința te poate ajuta să le identifici și să le apreciezi.
Să ai grijă de sănătatea fizică, deoarece sănătatea fizică și cea mentală sunt conectate. Unele modalități de a avea grijă de sănătatea ta fizică includ:
A fi activ fizic. Exercițiile fizice pot reduce stresul și sentimentele de depresie și îți pot îmbunătăți starea de spirit.
Dormi suficient. Somnul îți afectează starea de spirit. Dacă nu dormi bine, s-ar putea să devii mai ușor de enervat și de supărat. Pe termen lung, lipsa unui somn de calitate poate face mai probabil să devii deprimat. Prin urmare, este important să te asiguri că ai o rutină de somn și că ai suficient somn de calitate în fiecare noapte.
Alimentație sănătoasă. O alimentație bună te va ajuta să te simți mai bine fizic, dar îți poate îmbunătăți și starea de spirit și poate reduce anxietatea și stresul. De asemenea, lipsa anumitor nutrienți din dietă poate contribui la unele tulburări psihice. De exemplu, poate exista o legătură între nivelurile scăzute de vitamina B12 și depresie. O dietă bine echilibrată te poate ajuta să obții în cantitate optimă nutrienții de care ai nevoie.
Să te conectezi cu ceilalți. Oamenii sunt ființe sociale și este important să avem relații puternice și sănătoase cu ceilalți. Un sprijin social bun te poate ajuta să te protejezi împotriva efectelor dăunătoare ale stresului. De asemenea, este bine să ai diferite tipuri de relații. Pe lângă conectarea cu familia și cu prietenii, poți găsi modalități de a te implica în comunitatea sau cartierul în care locuiești. De exemplu, poți face voluntariat pentru o organizație locală sau te poți alătura unui grup care se concentrează pe un hobby care îți place.
Să ai un simț al sensului și al scopului în viață. Prin locul de muncă, prin voluntariat, prin învățarea de noi abilități sau prin explorarea spiritualității.
Să îți dezvolți abilitățile de adaptare, să ai metode diferite pe care le utilizezi pentru a face față situațiilor stresante. Ele te pot ajuta să faci față unei probleme, să iei măsuri, să ai flexibilitate și să nu renunți ușor.
Să meditezi, adică să exersezi o practică a minții și a corpului în care înveți să-ți concentrezi atenția și conștientizarea. Există multe tipuri de meditație, inclusiv meditația mindfulness și meditația transcendentală. Meditația implică de obicei:
O locație liniștită, cu cât mai puține distrageri
O postură specifică, confortabilă. Aceasta ar putea fi stând în picioare, întins sau culcat, în mers sau în altă poziție.
O concentrare a atenției, cum ar fi un cuvânt special ales sau un set de cuvinte, un obiect sau respirația ta
O atitudine deschisă, în care încerci să lași distragerile să vină și să treacă firesc, fără a le judeca
Tehnicile de relaxare sunt practici pe care le faci pentru a genera răspunsul natural de relaxare al corpului tău. Acest lucru încetinește respirația, scade tensiunea arterială și reduce tensiunea musculară și stresul. Tipurile de tehnici de relaxare includ:
Relaxare progresivă, în care strângi și relaxezi diferite grupuri musculare, uneori în timp ce utilizezi magini mentale sau exerciții de respirație
Imagini ghidate, în care înveți să te concentrezi asupra imaginilor pozitive din mintea ta, pentru a te ajuta să te simți mai relaxat și mai concentrat
Biofeedback, în care utilizezi dispozitive electronice pentru a învăța să controlezi anumite funcții ale corpului, cum ar fi respirația, ritmul cardiac și tensiunea musculară
Autohipnoză, în care scopul este de a intra într-o stare relaxată, asemănătoare transei atunci când auzi o anumită sugestie sau când vezi un anumit indiciu
Exerciții de respirație profundă, care implică concentrarea asupra respirației lente, profunde și uniforme
De asemenea, este important să îți dai seama când ai nevoie de ajutor. Psihoterapia și/sau medicamentele pot trata tulburările psihice. Dacă nu știi de unde poți obține tratamentul potrivit, începe prin a contacta medicul de familie.