Sectorul sanitar public din România este coordonat de către Ministerul Sănătății. Drept urmare, acesta este o instituție cu rol central în asigurarea, reglementarea și monitorizarea accesului public la serviciile de sănătate (inclusiv cele de sănătate mintală). Ministerul Sănătății este responsabil cu formularea politicilor publice în sectorul sănătății cu scopul de a-l face modern, accesibil și echitabil, dar și cu coordonarea serviciilor publice de sănătate. Ministerul Sănătății este, astfel, responsabil să răspundă nevoilor de sănătate ale cetățenilor, având capacitatea de a contribui la îmbunătățirea stării de sănătate a populației.
În plus, un rol cheie al instituției este de a iniția, implementa și sprijini programe de educație și informare în sănătate. Deoarece sănătatea mintală este o componentă importantă a sănătății individului, Ministerul Sănătății are un rol central în definirea modalității prin care o persoană poate accesa servicii și tratamente, în consecință - pentru a se asigura faptul că sunt pe deplin înțelese de către autorități - la nivelul Ministerului Sănătății a fost instituită o comisie specializată - Comisia de psihiatrie şi psihiatrie pediatrică.
La nivel județean, structurile deconcentrate ale Ministerului Sănătății sunt Direcțiile de Sănătate Publică (DSP-uri). La rândul lor, acestea joacă un rol important în facilitarea interacțiunii dintre cetățean, servicii de sănătate și minister. Printre responsabilități se găsesc activități de monitorizare a stării de sănătate a comunităților, inspecții sanitare și (în colaborare cu alte autorități locale) promovarea și organizarea acțiunilor în domeniul prevenției și educației în sănătate mintală.