
Sănătatea mintală a adulților de vârstă înaintată
Sănătatea mintală include bunăstarea noastră emoțională, psihologică și socială. Ea afectează modul în care gândim, simțim și acționăm în timp ce facem față vieții de zi cu zi. De asemenea, ajută la stabilirea modului în care gestionăm stresul, relaționăm cu ceilalți și facem alegeri. Sănătatea mintală este importantă în fiecare etapă a vieții, inclusiv pe măsură ce îmbătrânim.
Mulți adulți în vârstă sunt expuși riscului de probleme de sănătate mintală. Dar asta nu înseamnă că problemele de sănătate mintală sunt o parte normală a îmbătrânirii. Studiile arată că majoritatea adulților în vârstă se simt mulțumiți de viața lor, chiar dacă pot avea mai multe boli sau probleme fizice.
Uneori, totuși, schimbările importante ale vieții te pot face să te simți neliniștit, stresat și trist. Aceste modificări ar putea include decesul unei persoane dragi, pensionarea sau confruntarea cu o boală gravă. Mulți adulți în vârstă se vor adapta în cele din urmă la schimbări. Dar unii oameni vor avea mai multe probleme de adaptare. Acest lucru îi poate expune riscului de tulburări mentale, cum ar fi depresia și anxietatea.
Este important să recunoaștem și să tratăm tulburările mentale la adulții în vârstă. Aceste tulburări nu cauzează doar suferință psihică. De asemenea, pot îngreuna gestionarea altor probleme de sănătate. Acest lucru este valabil mai ales dacă acele probleme de sănătate sunt cronice.
Unele dintre semnele de avertizare ale tulburărilor mintale la adulții în vârstă includ:
Modificări ale stării de spirit sau ale nivelului de energie | O schimbare a obiceiurilor alimentare sau de somn |
Retragerea de la socializarea cu oamenii și din activitățile care îți plac | Senzații neobișnuite de confuzie, uitare, furie, supărare, îngrijorare sau frică |
Amorțeală sau sentimentul că nimic nu contează | Dureri și angoase inexplicabile |
Senzație de tristețe sau deznădejde | Fumatul sau consumul de alcool sau droguri mai mare decât de obicei |
Furie, iritabilitate sau agresivitate | Gânduri și amintiri pe care nu le poți scoate din minte |
A auzi voci sau a crede lucruri care nu sunt adevărate | Gânduri de autovătămare sau de a face rău altora |
Dacă crezi că ai putea avea o problemă de sănătate mintală, solicită ajutor. Psihoterapia și/sau medicamentele pot trata tulburările psihice. Dacă nu știi de unde să începi, contactează medicul de familie.
10 semnale de avertizare că membrii familiei care sunt mai în vârstă au nevoie de ajutor
Modificările abilităților fizice și psihice care pot apărea odată cu înaintarea în vârstă pot fi dificil de detectat, de asemenea, pentru adulții în vârstă și membrii familiei acestora, prietenii și cei care au grijă de ei. Pentru a ajuta la determinarea momentului când un adult în vârstă poate avea nevoie de asistență la domiciliu, Eldercare Locator a întocmit o listă de 10 semnale de avertizare. Oricare dintre următoarele comportamente poate indica nevoia de a lua măsuri. De asemenea, este important să informați medicul despre aceste schimbări de comportament fizic sau psihologic.
A apărut schimbarea obiceiurilor alimentare, ducând la pierderea în greutate, lipsa poftei de mâncare sau lipsa meselor?
A apărut neglijarea igienei personale, inclusiv purtarea de haine murdare și mirosul corporal, respirația urât mirositoare, unghii și dinți neglijați sau răni pe piele?
A apărut neglijarea locuinței, cu o schimbare notabilă în gradul de curățenie și salubritate?
S-a manifestat un comportament nepotrivit, cum ar fi a fi neobișnuit de zgomotos, liniștit, paranoic sau agitat sau s-au efectuat apeluri telefonice la orice oră?
A apărut modificarea tiparului de relație, determinând prietenii și vecinii să-și exprime îngrijorarea?
Au apărut probleme fizice, cum ar fi arsuri sau urme de răni, care pot rezulta din slăbiciune generală, uitare sau abuz de alcool sau medicamente prescrise?
A scăzut sau a încetat participarea la activități care au fost cândva importante pentru persoana respectivă, cum ar fi vizitele, cina cu prietenii sau participarea la slujbe religioase?
A apărut uitarea, care a dus la corespondență nedeschisă, grămezi de ziare sau absența la programări?
A apărut gestionarea greșită a banilor, cum ar fi neplata facturilor, pierderea banilor, plata facturilor de două ori sau mai mult sau ascunderea banilor?
S-au făcut achiziții neobișnuite, cum ar fi cumpărarea a mai mult de un abonament la aceeași revistă, participarea la un număr neobișnuit de mare de concursuri sau creșterea achizițiilor din reclame văzute la televizor?