
Tulburarea afectivă sezonieră
Tulburarea afectivă sezonieră (TAS) este un tip de depresie care vine și pleacă odată cu anotimpurile. De obicei, începe la sfârșitul toamnei și la începutul iernii și dispare în timpul primăverii și verii. Unii oameni au episoade de depresie care încep primăvara sau vara, dar acest lucru este mult mai puțin frecvent.
Simptomele TAS pot include:
Tristețe
Perspectivă sumbră asupra vieții
A te simți fără speranță, fără valoare
Iritabilitate
Pierderea interesului sau a plăcerii față de activitățile care obișnuiau să-ți placă
Energie scăzută
Dificultate de a dormi sau somn excesiv
Poftă de carbohidrați și creșterea ponderală
Gânduri despre moarte sau sinucidere
Frecvența
TAS este mai frecvent la femei, tineri și cei care trăiesc mai departe de ecuator. De asemenea, este mai probabil să ai TAS dacă ai depresie sau unii membrii ai familiei au avut depresie.
Cauzele exacte ale TAS sunt necunoscute. Cercetătorii au descoperit că persoanele cu TAS pot avea un dezechilibru al serotoninei, o substanță chimică din creier care îți afectează starea de spirit. Corpul persoanelor cu TAS produce, de asemenea, prea multă melatonină, un hormon care reglează somnul, și insuficientă vitamina D.
Tratament
Principalul tratament pentru TAS este terapia cu lumină. Ideea din spatele terapiei cu lumină este de a înlocui lumina soarelui de care îți lipsește toamna și iarna. Presupune să te așezi în fața unei cutii de terapie cu lumină în fiecare dimineață pentru a fi expus zilnic la lumină artificială strălucitoare. Dar unii oameni cu TAS nu răspund numai la terapia cu lumină. Medicamentele antidepresive și psihoterapia pot reduce simptomele TAS, fie de unele singure, fie combinate cu terapia cu lumină.
Când poate debuta?
Pe măsură ce zilele se scurtează și există mai puțină lumină naturală, este posibil să începi să te simți trist. În timp ce mulți oameni se confruntă cu o melancolie de toamnă, unii oameni pot avea un tip de depresie numit tulburare afectivă sezonieră (TAS). Primul pas este să determinați cât de mult interferează simptomele tale cu viața de zi cu zi.
Ai simptome ușoare care au durat mai puțin de 2 săptămâni?
Te simți dezamăgit, dar încă capabil să ai grijă de tine și de ceilalți
Ai probleme cu somnul
Ai mai puțină energie decât de obicei, dar totuși ești capabil să-ți faci treaba, temele la școală sau sarcinile casnice
Aceste activități te pot face să te simți mai bine:
Să faci ceva care îți place
Să ieși afară în lumina soarelui
Să petreci timp cu familia și prietenii
Să mănânci sănătos și să eviți alimentele cu mult zahăr
Dacă aceste activități nu ajută sau dacă simptomele se agravează, discută cu un furnizor de servicii medicale.
Ai simptome mai severe care au durat mai mult de 2 săptămâni?
Retragere socială
Somn excesiv
Creștere in greutate
Poftă de alimente cu mult zahăr, cum ar fi prăjiturile, bomboanele și prăjiturile
Solicită ajutor profesional precum:
Terapie cu lumină
Psihoterapie
Medicamente
Suplimente de vitamina D