Sari la conținut

Aceasta este una dintre zecile de soluții din Infrastructura Binelui construită de Code for Romania. Ajută-ne să le ținem în viață și să le creștem.

Trimite un SMS cu textul “PUTEM” la 8864 și donează 4 euro către Code for Romania.

Tulburarea de stres post-traumatic (PTSD)

Ce este tulburarea de stres post-traumatic?

Tulburarea de stres posttraumatic (PTSD) este o tulburare de sănătate mintală pe care unii oameni o dezvoltă după ce trăiesc sau văd un eveniment traumatic. Evenimentul traumatizant le poate pune viața în pericol, de exemplu o luptă, un dezastru natural, un accident de mașină sau o agresiune sexuală. Dar uneori evenimentul nu este neapărat unul periculos. De exemplu, moartea subită și neașteptată a unei persoane dragi poate provoca, de asemenea, PTSD. 

Este normal să te simți înfricoșat în timpul și după o situație cu potențial traumatic. Frica declanșează un răspuns „luptă sau fugi”. Acesta este modul în care corpul tău te ajută să te protejezi de posibile vătămări. Acest răspuns provoacă modificări în corpul tău, cum ar fi eliberarea anumitor hormoni și creșterea vigilenței, a tensiunii arteriale, a ritmului cardiac și a ritmului respirației. În timp, cei mai mulți oameni se recuperează din acest lucru în mod natural. Dar persoanele cu PTSD nu se simt mai bine. Se simt stresate și speriate mult timp după ce trauma s-a terminat. În unele cazuri, simptomele PTSD pot debuta mai târziu. S-ar putea, de asemenea, să apară și să dispară cu trecerea timpului.


Ce cauzează tulburarea de stres posttraumatic (PTSD)?

Cercetătorii nu știu de ce unii oameni au PTSD și alții nu. Genetica, neurobiologia, factorii de risc și factorii personali pot să contribuie la PTSD după un eveniment traumatic. 

Cine este expus riscului de tulburare de stres posttraumatic (PTSD)?


Poți dezvolta PTSD la orice vârstă. Mulți factori de risc joacă un rol în această afecțiune, inclusiv: 

  • Sexul biologic: femeile sunt mai susceptibile la a dezvolta PTSD 

  • Dacă ai suferit traume în copilărie 

  • Senzațiile de groază, neputință sau frică extremă 

  • Trecerea printr-un eveniment traumatic care durează mult timp 

  • A avea puțin sau deloc sprijin social după eveniment 

  • Confruntarea cu stres suplimentar după eveniment, cum ar fi pierderea unei persoane dragi, durere și răni fizice sau pierderea unui loc de muncă sau a unei case 

  • Antecedente cu boli psihice sau consum de substanțe 

Care sunt simptomele tulburării de stres posttraumatic (PTSD)?


Există patru tipuri de simptome PTSD, dar este posibil să nu se manifeste la fel pentru toată lumea. Fiecare persoană trăiește simptomele în felul său. Tipurile sunt: 

Retrăirea simptomelor, atunci când ceva îți amintește de traumă și simți din nou acea frică. Exemplele includ: 

  • Flashback-uri, senzații care te fac să simți că treci din nou prin eveniment

  • Coșmaruri 

  • Gânduri înspăimântătoare

Simptome de evitare, când încerci să eviți situațiile sau persoanele care declanșează amintiri ale evenimentului traumatic. Acest lucru te poate face să: 

  • Stai departe de locuri, evenimente sau obiecte care amintesc de experiența traumatizantă. De exemplu, dacă ai avut un accident de mașină, s-ar putea să nu mai conduci. 

  • Eviți gândurile sau sentimentele legate de evenimentul traumatic. De exemplu, ai putea încerca să rămâi foarte ocupat pentru a evita să te gândești la ceea ce s-a întâmplat. 

Simptome de excitare și reactivitate, care îți pot provoca nervozitate sau să fii mereu în căutarea unui pericol. Acestea includ:

  • Să fii ușor de speriat sau mereu surprins 

  • Senzație de tensiune sau „la limită” 

  • Dificultăți de somn 

  • Izbucniri de furie 

Simptome cognitive și ale stării de spirit, care sunt modificări negative ale convingerilor și sentimentelor. Ele include:

  • Probleme cu a-ți aminti lucruri importante despre evenimentul traumatizant 

  • Gânduri negative despre tine sau despre lume 

  • Senzație de vină și vinovăție 

  • Să nu mai ai interes pentru lucrurile care îți plăceau înainte 

  • Probleme de concentrare

Simptomele încep de obicei la scurt timp după evenimentul traumatic. Dar uneori pot să nu apară decât după luni sau ani. De asemenea, pot să apară și să dispară peste mulți ani. Dacă simptomele tașe durează mai mult de patru săptămâni, îți provoacă o mare suferință sau interferează cu viața de la serviciu sau de acasă, este posibil să ai PTSD.

Cum se diagnostichează tulburarea de stres post-traumatic (PTSD)?


Un furnizor de servicii medicale care are experiență în a ajuta persoanele cu tulburări psihice poate diagnostica PTSD. Furnizorul va face un screening de sănătate mintală și poate face, de asemenea și un examen clinic fizic. Pentru a valida un diagnostic de PTSD, trebuie să fie prezente toate aceste simptome timp de cel puțin o lună: 

  • Cel puțin un simptom de retrăire 

  • Cel puțin un simptom de evitare 

  • Cel puțin două simptome de excitare și reactivitate 

  • Cel puțin două simptome cu privire la cogniție și dispoziție 

Care sunt tratamentele pentru tulburarea de stres posttraumatic (PTSD)?


Principalele tratamente pentru PTSD sunt psihoterapia, medicamentele sau un mix din ambele. PTSD afectează oamenii în mod diferit, așa că un tratament care funcționează pentru o persoană poate să nu funcționeze pentru altă persoană. Dacă ai PTSD, trebuie să lucrezi cu un profesionist în sănătate mintală pentru a găsi cel mai bun tratament pentru simptomele tale: 

  • Psihoterapia, în cadrul căreia poți învăța mai multe despre simptomele tale. Vei învăța cum să identifici ce le declanșează și cum să le gestionezi. Există diferite tipuri de psihoterapie potrivite pentru PTSD. 

  • Medicamentele pot ajuta la ameliorarea simptomelor PTSD. Antidepresivele pot ajuta la controlul simptomelor precum tristețea, îngrijorarea, furia și senzația de amorțeală în interior. Alte medicamente pot ameliora problemele de somn și coșmarurile. 

Poate fi prevenită tulburarea de stres posttraumatic (PTSD)?


Există anumiți factori care pot ajuta la reducerea riscului de a dezvolta PTSD. Aceștia sunt cunoscuți ca factori de reziliență și includ: 

  • Solicitarea sprijinului din partea altor persoane, cum ar fi prietenii, familia sau un grup de sprijin 

  • Să înveți să te simți bine cu comportamentele și acțiunile tale în fața pericolului 

  • A avea o strategie de adaptare sau o modalitate de a trece peste evenimentul negativ și de a învăța din el 

  • A fi capabil să acționezi și să răspunzi eficient în ciuda fricii 

Cercetătorii studiază importanța rezilienței și a factorilor de risc pentru PTSD. Ei studiază, de asemenea, modul în care genetica și neurobiologia pot influența riscul de PTSD. Cu mai multe studii, într-o zi ar putea fi posibil să se prezică cine are probabilitatea să dezvolte PTSD. Acest lucru ar putea ajuta, de asemenea, la găsirea unor tehnici de prevenire.

Gestionarea traumelor: recuperarea după evenimente înfricoșătoare


Este firesc să-ți fie frică după ce se întâmplă ceva înfricoșător sau periculos. Când simți că ești în pericol, corpul tău reacționează cu un val de substanțe chimice care te fac mai alert. Acesta se numește răspunsul „luptă sau fugi”. Ne ajută să supraviețuim evenimentelor care pun viața în pericol. Dar răspunsul creierului la evenimente înspăimântătoare poate duce și la probleme cronice. Printre acestea se numără problemele de somn; senzația frecventă de stres; a fi foarte ușor de surprins sau anxios sau speriat; flashback-uri; evitarea lucrurilor care îți amintesc de eveniment. Uneori, aceste simptome dispar după câteva săptămâni. Dar uneori durează mult mai mult. Dacă simptomele durează mai mult de o lună și devin suficient de severe pentru a interfera cu relațiile sau munca, poate fi un semn al tulburării de stres post traumatic sau PTSD. 


Ce este trauma?

„Majoritatea oamenilor asociază simptomele de stres post-traumatic cu veteranii și situațiile de luptă”, spune dr. Amit Etkin, expert în sănătate mintală, Universitatea Stanford. „Cu toate acestea, în timpul vieții se întâmplă tot felul de traume care pot duce la tulburare de stres post-traumatic și la simptome asemănătoare tulburării de stres post-traumatic.” Acestea includ persoanele care au trecut printr-un atac fizic sau sexual, un abuz, un accident, un dezastru sau multe alte evenimente grave. Oricine poate dezvolta PTSD, la orice vârstă. Potrivit Centrului Național pentru Tulburarea de Stres Post-Traumatic, aproximativ 7 sau 8 din 100 de oameni vor avea PTSD la un moment dat în viața lor.

„Nu avem un test de sânge care să ne spună dacă cineva se află în grupul cu cel mai mare risc de a dezvolta PTSD. Dar știm că există unele lucruri care cresc riscul în general și unele lucruri care protejează de acesta.” 

Biologia stresului traumatic

Cercetătorii analizează ce anume expune oamenii unui risc mai mare de PTSD. O echipă, condusă de dr. Samuel McLean, expert în traumă la Universitatea din Carolina de Nord, investighează modul în care se dezvoltă simptomele de stres post-traumatic în creier. Ei vor urmări 5.000 de supraviețuitori ai traumei timp de un an.

„Înscriem în acest studiu oameni care vizitează centrele de traumă imediat după o traumă, deoarece dovezile sugerează că multe dintre schimbările biologice importante care duc la simptome persistente au loc în perioada imediat următoare a traumei”, spune McLean. Ei adună informații despre istoria de viață a oamenilor înainte de traumă, identifică simptomele post-traumatice, colectează date genetice și alte tipuri de date biologice și efectuează scanări ale creierului. Studiul folosește, de asemenea, ceasuri inteligente și aplicații pentru telefoane inteligente pentru a măsura răspunsul corpului la traume. Aceste instrumente îi vor ajuta pe cercetători să descopere modul în care trauma afectează viața de zi cu zi a oamenilor, cum ar fi activitatea, somnul și starea lor de spirit. „Scopul nostru este să existe un moment în viitor când supraviețuitorii traumei vor veni pentru îngrijire și vor primi screening și intervenții pentru a preveni PTSD, exact în același mod în care ar fi examinați cu raze X pentru a vedea oasele fracturate”, explică McLean. 

Cum poți face față unei traume

Modul în care reacționezi când se întâmplă ceva traumatizant, dar și la scurt timp după aceea te poate ajuta sau îți poate întârzia recuperarea. Este important să existe o strategie de adaptare pentru a trece peste sentimentele negative legate de un eveniment traumatic. O bună strategie de adaptare este să găsești pe cineva cu care să vorbești despre sentimentele tale. O strategie de adaptare negativă ar fi apelarea la alcool sau droguri. A avea o strategie de adaptare pozitivă și a învăța ceva din situație te poate ajuta să te recuperezi după un eveniment traumatizant. La fel poți căuta sprijin și din partea prietenilor, a familiei sau a un grup de sprijin.

Discuția cu un profesionist în sănătate mintală poate ajuta pe cineva cu simptome de stres post traumatic să învețe să facă față. Este important ca oricine cu simptome asemănătoare PTSD să fie tratat de un profesionist în domeniul sănătății mintale, care să fie și instruit în terapia centrată pe traumă. Unele medicamente pot ajuta și la tratarea anumitor simptome, dar PTSD afectează oamenii în mod diferit, așa că un tratament care funcționează pentru o persoană poate să nu funcționeze pentru altă persoană. Unele persoane cu PTSD trebuie să încerce diferite tratamente pentru a găsi ceea ce funcționează pentru simptomele lor. 

Acest site folosește cookie-uri

Pentru a-ți oferi o experiență bună de navigare, utilizăm fișiere de tip cookie. Dacă nu ești de acord cu utilizarea cookie-urilor, poți să îți retragi consimțământul pentru utilizarea cookie-urilor prin modificarea setărilor din browser-ul tău.

Mai multe informații