
Adaptarea la dezastre
Indiferent cât de bine te-ai pregătit, s-ar putea să ai o stare de amețeală sau de amorțeală după ce ai trecut printr-un dezastru. De asemenea, s-ar putea simți tristețe, neajutorare sau anxietate. În ciuda tragediei, s-ar putea să simți fericire că trăiești. Nu este ceva neobișnuit să ai amintiri sau vise urâte. Este posibil să începi să eviți locurile sau oamenii care îți amintesc de dezastru. Este posibil să ai probleme cu somnul, cu apetitul alimentar sau cu atenția. Mulți oameni au mai puțină răbdare și se enervează ușor. Toate acestea sunt reacții normale la stres.
Uneori, stresul poate fi prea mare pentru a fi gestionat de unul singur. Unii oameni au probleme pe termen lung după un dezastru, inclusiv:
Auto-învinuire
Abuz de alcool sau de droguri
Dacă reacțiile tale emoționale îți încurcă relațiile, munca sau alte activități importante, discută cu un psiholog sau cu un medic.
Reacții frecvente în urma traumei
Care sunt reacțiile cele mai frecvente la traumă?
Tot felul de traume creează diverse reacții la stres. Oamenii spun frecvent că primul lor sentiment este sentimentul de ușurare că sunt încă în viață după un eveniment traumatizant. Apoi pot apărea stresul, frica și furia. Trauma poate, de asemenea, să-i facă pe oameni să descopere că nu pot să nu se mai gândească la ceea ce s-a întâmplat. Evenimentele traumatice pot crea un nivel ridicat de excitare – sau senzație de alertă sau „de gardă” –, ceea ce îi determină pe unii oameni să reacționeze puternic la sunetele și imaginile din jurul lor.
Dacă înțelegi ce se întâmplă atunci când tu sau cineva pe care îl cunoști reacționează la un eveniment traumatizant, s-ar putea să simți mai puțină frică și să poți să faci față mai bine acelei situații. Să ai o reacție este ceva firesc pentru oricine, chiar și pentru membrii serviciilor de intervenții de urgență, pentru veterani sau pentru ambulanțieri sau alte forțe care intervin în caz de dezastre, profesioniști care au fost instruiți pentru a răspunde la crize.
Iată câteva reacții frecvente la traume:
Pierderea speranței pentru viitor
Sentimente de distanță (detașare) sau dispariția îngrijorării pentru ceilalți oameni
Dificultăți de concentrare sau de luare a deciziilor
Senzații de tresărire ușoară la zgomote bruște
Stare de alertă tot timpul
Vise și amintiri care te supără
Probleme la serviciu sau la școală
Evitarea persoanelor, locurilor si lucrurilor legate de eveniment
De asemenea, poți avea mai multe reacții fizice, cum ar fi:
Probleme de stomac și de alimentație
Probleme de somn și senzație de oboseală foarte mare
Ritm cardiac accelerat, respirație rapidă, tremurat
Transpirație
Cefalee severă dacă te gândești la eveniment
Abandonarea exercițiilor fizice, regimului alimentar, comportamentelor sexuale chibzuite sau a îngrijirii de sine
Fumat mai mult, consum mai mare de alcool sau de droguri sau alimentație excesivă
Problemele medicale preexistente care se agravează
Este posibil să ai mai multe probleme emoționale, cum ar fi:
Senzație de nervozitate, neajutorare, frică, tristețe
Șoc, amorțeală sau imposibilitatea de a simți iubire sau bucurie
Iritabilitate sau izbucniri de furie
Supărări sau agitație rapidă
Învinovățire sau păreri negative despre sine sau despre lume
Lipsă de încredere în ceilalți, căutarea conflictelor sau tentative de a controla totul
Atitudine retrasă, sentimente de respingere sau abandon
Detașat, refuz al intimității
Recuperarea după reacții de stres
Adresează-te familiei și prietenilor când ești gata să vorbești. Ei sunt sistemul tău de sprijin personal. Recuperarea este un proces treptat și continuu. Nu căuta să fii „vindecat” dintr-o dată și nu presupune că vei uita ce s-a întâmplat. Majoritatea oamenilor se vor recupera după traumă în mod natural. Dacă reacțiile tale la stres pun probleme în relații, la muncă sau în alte activități importante, poate dorești să discuți cu un psiholog sau cu medicul tău. Există tratamente pentru aceste situații.
Probleme frecvente care pot apărea după o traumă
Tulburarea de stres posttraumatic (PTSD)
PTSD este o afecțiune care poate apărea după ce ai trecut printr-un eveniment care ți-a pus viața în pericol. Dacă ai PTSD, este posibil să ai dificultăți în a nu te gândi mereu la ceea ce ți s-a întâmplat. Este posibil să încerci să eviți oamenii și locurile care îți amintesc de traumă. S-ar putea să simți amorțeală. În cele din urmă, dacă ai PTSD, s-ar putea să descoperi că ai probleme cu relaxarea. S-ar putea să tresari ușor și s-ar putea să te simți mereu în stare de alertă.
Depresia
Depresia înseamnă să te simți trist sau deprimat timp de mai multe zile decât cele în care nu te simți astfel. Dacă ești deprimat, s-ar putea să-ți pierzi interesul față de activitățile de care obișnuiai să te bucuri sau care ți se păreau distractive. S-ar putea să te simțiți fără energie și să fii prea obosit. S-ar putea să te simți fără speranță sau în disperare și să crezi că lucrurile nu se vor îmbunătăți niciodată. Depresia este mai probabilă atunci când ai suferit pierderi, cum ar fi moartea cuiva apropiat. Uneori s-ar putea să te gândești să îți faci rău. Din acest motiv, este foarte important să obții ajutor în caz de depresie.
Autoînvinovățirea, vinovăția și rușinea
Uneori, încercând să înțelegi un eveniment traumatizant, te poți învinovăți pe tine. Ai putea crede că tu ești de vină pentru lucrurile rele care s-au întâmplat sau pentru că ai supraviețuit atunci când alții nu au reușit.
S-ar putea să simți vină pentru ceea ce ai făcut sau nu ai făcut. Amintiește-ți, toți avem tendința de a fi cei mai răi critici ai noștri!
Gândurile suicidare
Traumele și pierderile pot determina pe cineva care este depresiv să se gândească la auto-vătămare. Dacă ai gânduri despre sinucidere, discută cu cineva. Dacă crezi că o persoană dintre cunoștințele tale s-ar putea să se gândească la sinucidere, întreabă direct. NU le vei da tu ideea aceasta.
Pentru consiliere în situaţii de criză suicidară poți suna în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, între 19:00 – 07:00 la numărul de telefon 0800 801 200 (apelabil gratuit la nivel naţional din orice reţea) sau poți trimite un email 24/7 la sos@antisuicid.ro
Furia sau comportamentul agresiv
Trauma este legată de furie în multe feluri. După o traumă, ai putea crede că ceea ce ți s-a întâmplat a fost nedrept sau nemeritat. S-ar putea să nu înțelegi de ce s-a întâmplat evenimentul și de ce ți s-a întâmplat tocmai ție. Aceste gânduri pot duce la furie intensă. Furia este o emoție naturală și sănătoasă, dar sentimentele puternice de furie și comportamentul agresiv pot cauza probleme cu familia, prietenii sau colegii de muncă.
Dacă reacțiile tale emoționale îți afectează relațiile, munca sau alte activități importante, poate vrei să vorbești cu un consilier, un psiholog sau cu medicul tău. Există tratamente disponibile potrivite.