Sari la conținut

Aceasta este una dintre zecile de soluții din Infrastructura Binelui construită de Code for Romania. Ajută-ne să le ținem în viață și să le creștem.

Trimite un SMS cu textul “PUTEM” la 8864 și donează 4 euro către Code for Romania.

Depresia post-partum (Depresia postnatală)

După naștere multe persoane simt tristețe sau au o stare numită în engleză “baby blues”. Dacă ai asemenea sentimente de tristețe este posibil să ai schimbări de dispoziție, să simți mâhnire, anxietate sau copleșire, să ai stări de plâns, să îți pierzi pofta de mâncare sau să ai probleme cu somnul. Cel mai adesea, tristețea obișnuită dispare în câteva zile sau într-o săptămână. Simptomele nu sunt severe și nu necesită tratament.

Simptomele depresiei postpartum durează mai mult și sunt mai severe. De asemenea, s-ar putea să te simți fără speranță și fără valoare și să îți pierzi interesul pentru copil. Este posibil să ai gânduri de autovătămare sau de rănire a copilului. Foarte rar, imediat după naștere mamele dezvoltă ceva și mai grav. Pot avea halucinații sau pot încerca să își facă rău sau să rănească copilul. În aceste cazuri au nevoie de tratament imediat, cel mai frecvent în cadrul unui spital.

Depresia postpartum poate începe oricând în primul an după naștere. Cauza este necunoscută. Pot avea un rol modificările hormonale și fizice după naștere precum și stresul de îngrijire a unui bebeluș. Femeile care au avut depresie au un risc mai mare.

Dacă consideri că ai depresie postpartum, spune-i medicului tău. Medicamentele, inclusiv antidepresivele și psihoterapia te pot ajuta să te recuperezi.


Depresia perinatală

Depresia perinatală este depresia care apare în timpul sau după sarcină. Simptomele pot fi de la ușoare la severe. În cazuri rare, simptomele sunt suficient de grave încât sănătatea mamei și a copilului pot fi puse în pericol. Depresia perinatală poate fi tratată. În continuare vor fi descrise semnele și simptomele depresiei perinatale și modul în care tu sau o persoană dragă puteți obține ajutor.

Ce este depresia perinatală?


Depresia perinatală este o tulburare de dispoziție care poate afecta femeile în timpul sarcinii și după naștere. Cuvântul „perinatal” se referă la perioada de dinainte și de după nașterea unui copil. Depresia perinatală include depresia care începe în timpul sarcinii (numită depresie prenatală) și depresia care începe după nașterea copilului (numită depresie post-partum). Mamele cu depresie perinatală au sentimente de tristețe extremă, anxietate și oboseală care le pot pune dificultăți în îndeplinirea sarcinilor zilnice, inclusiv în ceea ce privește grija de sine sau cea acordată celorlalți.

Cum este depresia postpartum diferită de tristețe de tip „baby blues”?


„Baby blues” este un termen folosit în limba engleză pentru a descrie schimbările ușoare de dispoziție și sentimentele de îngrijorare, nefericire și epuizare pe care multe mame le au uneori în primele 2 săptămâni după naștere. Bebelușii au nevoie de îngrijire nonstop, așa că este firesc ca mamele să se simtă obosite sau copleșite uneori. Dacă schimbările de dispoziție și sentimentele de anxietate sau de nefericire sunt severe sau dacă durează mai mult de 2 săptămâni, o mamă poate avea depresie postpartum. Femeile cu depresie postpartum, în general, nu se vor simți mai bine decât dacă primesc tratament.

Ce cauzează depresia perinatală?


Depresia perinatală este o boală medicală reală și poate afecta orice mamă, indiferent de vârstă, rasă, venit, cultură sau educație. Femeile nu sunt de vină și nici nu au făcut ceva greșit care a condus la depresia perinatală: aceasta nu este cauzată de un lucru anume pe care mama l-a făcut sau nu l-a făcut. Depresia perinatală nu are o singură cauză. Cercetările sugerează că depresia perinatală este cauzată de o combinație de factori genetici și de mediu. Stresul vieții (de exemplu, cerințele la locul de muncă sau experiențele traumatice din trecut), cerințele fizice și emoționale ale nașterii și ale îngrijirii unui nou copil precum și modificările hormonale care apar în timpul și după sarcină pot contribui la dezvoltarea depresiei perinatale. În plus, femeile prezintă un risc mai mare de a dezvolta depresie perinatală dacă au antecedente personale sau familiale de depresie sau tulburare bipolară sau dacă au avut depresie perinatală cu o sarcină anterioară.

Psihoza postpartum


Psihoza postpartum (PP) este o boală psihică severă care apare după nașterea unui copil. PP este o urgență medicală și este important să soliciți ajutor imediat, sunând la 112 sau mergând la cea mai apropiată cameră de gardă. Femeile care au PP pot avea iluzii (gânduri sau convingeri care nu sunt adevărate), halucinații (să vadă, să audă sau să perceapă mirosuri care nu există), manie (o dispoziție energizată și exaltată care pare adesea ruptă de realitate), paranoia și confuzie. Femeile care au PP pot fi, de asemenea, expuse riscului de a se autovătăma sau de a răni copilul și ar trebui să primească ajutor cât mai curând posibil. Recuperarea este posibilă cu ajutorul unui profesionist din domeniul medical.


Semne și simptome

Unele femei pot prezenta doar câteva simptome de depresie perinatală; altele pot avea mai multe simptome. Unele dintre cele mai comune simptome ale depresiei perinatale includ:

Dispoziție persistentă tristă, anxioasă sau senzație de „vid interior”.

Iritabilitate

Sentimente de vinovăție, de lipsă de valoare, lipsă de speranță sau neputință

Pierderea interesului sau a plăcerii pentru hobby-uri și activități plăcute anterior

Oboseala sau scăderea anormală a nivelului de energie

Senzație de agitație sau dificultăți în a sta nemișcat

Dificultăți de concentrare, de memorie sau de luare a deciziilor

Dificultăți de somn (chiar și atunci când copilul doarme), trezirea dimineața foarte devreme sau dormit excesiv

Apetit alimentar neobișnuit, modificări ale greutății sau ambele

Dureri sau angoase, dureri de cap, crampe sau probleme digestive care nu au o cauză fizică clară sau care nu se ameliorează cu tratament

Probleme de conectare sau de formare a unui atașament emoțional cu noul copil

Îndoieli persistente cu privire la capacitatea de a avea grijă de noul copil

Gânduri despre moarte, sinucidere sau de rănire a propriei persoane sau a copilului


Tratament

Tratamentul pentru depresia perinatală este important atât pentru sănătatea mamei, cât și a copilului, deoarece depresia perinatală poate avea efecte grave asupra sănătății ambelor persoane. Cu un tratament adecvat, majoritatea femeilor se simt mai bine și simptomele lor se ameliorează.

Tratamentul pentru depresia perinatală include adesea psihoterapie, medicamente sau un mix al celor două. Dacă aceste tratamente nu reduc simptomele, terapiile de stimulare a creierului, cum ar fi terapia electroconvulsivă, pot fi o opțiune de explorat. Aflați mai multe despre aceste terapii vizitând pagina web a Institutului Național de Sănătate Mintală (NIMH) Brain Stimulation Therapies. Un furnizor de servicii medicale poate ajuta mamele să aleagă cel mai bun tratament în funcție de simptomele lor.

Psihoterapia


Mai multe tipuri de psihoterapie (numite uneori „terapie prin vorbire” sau „talk therapy” în limba engleză) pot ajuta femeile cu depresie perinatală. Două exemple de abordări bazate pe dovezi științifice care au fost folosite pentru a trata depresia perinatală includ psihoterapia de orientare cognitiv-comportamentală și psihoterapia interpersonală.

Psihoterapia cognitiv-comportamentală (TCC sau CBT)

CBT este un tip de psihoterapie care poate ajuta persoanele care au depresie și anxietate. Îi învață pe oameni moduri noi de a gândi, de a se comporta și de a reacționa la situații. Aceștia învață să provoace și să schimbe tiparele lor de gândire și de comportament pentru a reduce sentimentele și emoțiile depresive și anxioase. CBT poate fi efectuată individual sau cu un grup de persoane care au preocupări similare.

Psihoterapia interpersonală (IPT)

IPT este o psihoterapie bazată pe dovezi care a fost utilizată pentru a trata depresia, inclusiv depresia perinatală. Se bazează pe ideea că evenimentele interpersonale și de viață influențează starea de spirit și invers. Scopul IPT este de a ajuta oamenii să-și îmbunătățească abilitățile de comunicare în cadrul relațiilor, să dezvolte rețele de sprijin social și să aibă așteptări realiste care să le permită să facă față crizelor sau altor probleme care ar putea contribui la depresia lor.

Medicamentele


Femeile cu depresie perinatală sunt cel mai frecvent tratate cu antidepresive, care sunt medicamente utilizate pentru a trata depresia. Acestea pot ajuta la îmbunătățirea modului în care creierul utilizează anumite substanțe chimice care controlează starea de spirit sau stresul. Femeile care sunt însărcinate sau care alăptează ar trebui să-și informeze furnizorii de asistență medicală înainte de a începe tratamentul cu antidepresive, astfel încât medicul să poată lua măsuri pentru a minimiza expunerea copilului la medicamente în timpul sarcinii sau alăptării. Riscul de malformații congenitale și alte probleme pentru bebelușii mamelor care iau antidepresive în timpul sarcinii este foarte scăzut; cu toate acestea, femeile ar trebui să colaboreze cu furnizorul lor de asistență medicală pentru a compara riscurile și beneficiile tratamentului și pentru a găsi cea mai potrivită soluție pentru situația lor. Femeile ar putea avea nevoie să încerce mai multe medicamente diferite înainte de a găsi tratamentul care le ameliorează simptomele și care are efecte secundare gestionabile.

Antidepresivele au nevoie de timp – de obicei 6 până la 8 săptămâni – pentru a începe să funcționeze, iar simptomele precum somnul, apetitul alimentar și problemele de concentrare se îmbunătățesc adesea înainte ca starea de spirit să se amelioreze. Este important să oferi medicamentelor o șansă înainte de a decide dacă funcționează sau nu pentru tine.

Nu opri tratamentul cu antidepresive fără ajutorul unui medic! Uneori, oamenii care iau antidepresive încep să se simtă mai bine și apoi încetează să ia medicamentele de unii singuri, iar depresia revine. Oprirea bruscă a medicamentelor poate provoca simptome de sevraj. Când o mamă și medicul ei au decis că este timpul să oprească tratamentul cu medicamente, medicul o va ajuta să scadă doza lent și în siguranță.

Te rugăm să reții: în unele cazuri, copiii, adolescenții și adulții tineri cu vârsta sub 25 de ani pot avea o creștere a frecvenței gândurilor sau a comportamentului suicidar atunci când iau antidepresive, în special în primele câteva săptămâni după începere sau când doza este modificată. Pacienții de toate vârstele care iau antidepresive trebuie supravegheați îndeaproape, în special în primele câteva săptămâni de tratament.

Dacă se observă comportamente suicidare, anunțați imediat un medic. Dacă tu sau o persoană apropiată vă aflați într-o criză, sunați la 112 pentru serviciile de urgență.

După nașterea unui copil, multe femei au o scădere a nivelului anumitor hormoni, ceea ce poate duce la sentimente depresive. Cercetătorii continuă să studieze științific opțiunile de tratament pentru depresia perinatală. Un furnizor de servicii medicale poate explica diferitele opțiuni de tratament și poate ajuta femeile să aleagă tratamentul potrivit pentru ele.

Cum pot fi de ajutor familia și prietenii?


Este important să înțelegem că depresia este o afecțiune medicală care afectează mama, copilul și familia. Soții, partenerii, membrii familiei și prietenii pot fi primii care recunosc simptomele depresiei perinatale la o mamă. Tratamentul este esențial pentru recuperare. Membrii familiei pot încuraja mama să vorbească cu un medic, să-i ofere sprijin emoțional și să ajute cu sarcinile zilnice, cum ar fi îngrijirea copilului sau a casei.

Acest site folosește cookie-uri

Pentru a-ți oferi o experiență bună de navigare, utilizăm fișiere de tip cookie. Dacă nu ești de acord cu utilizarea cookie-urilor, poți să îți retragi consimțământul pentru utilizarea cookie-urilor prin modificarea setărilor din browser-ul tău.

Mai multe informații